Binnen het grote Horizon2020 programma is het SME instrument toegevoegd. Het is een aparte subsidieregeling binnen Horizon2020 voor MKB bedrijven die internationaal georiënteerd zijn en zich bezighouden met de ontwikkeling van innovatieve oplossingen en het verkennen van nieuwe markten. Hierbij kan een subsidie van maximaal 2,1 miljoen euro voor de Europese uitrol van hun innovatie worden verkregen. 
 
---------------------------------
 
UPDATE 05.09.2019
 
Vanaf 5 September j.l is de Phase1 van het SME instrument gestopt en vanaf 9 oktober 2019 call is Phase2 van het SME instrument veranderd in de “EIC Accelerator”. Voor meer informatie over de veranderingen en mogelijkheden verwijzen we u naar de pagina van EIC Accelerator. Dit is de nieuwe subsidie voor innovatie en opvolger van het SME instrument.
 
---------------------------------
 

Voor wie is het SME instrument bedoeld?

Heeft u als MKB bedrijf een voor Europa baanbrekend , nieuw of innovatief concept, heeft u ambities om te groeien en uw innovatie op te schalen en Europees uit te rollen dan is het SME instrument misschien wat voor u. Het grote voordeel van het SME instrument is dat u die als enkel bedrijf kan aanvragen en er geen consortium voor nodig is. Elke maatschappelijke uitdaging of sleuteltechnologie kan worden aangevraagd. 

Fases SME instrument

Om succesvol 2,1 miljoen euro subsidie te kunnen aanvragen heeft men het instrument in 2 fasen verdeeld. 
 

Phase 1 - Europese haalbaarheidsstudie

Fase 1 van het SME instrument is de Europese haalbaarheidsstudie. Dit is een subsidie voor de kosten van het (laten) uitvoeren van economische, technische en juridische haalbaarheid van uw project en bedoelt om de business case voor uw grote aanvraag voor fase2 uitgebreid te onderbouwen.

  • Subsidie bedraagt  €50.000
  • Duur van het project: 6 maanden

Phase 2 - R&D / demonstratie en commercialisatie fase

Fase 2 van het SME instrument is een subsidie voor het opschalen van de productie, behalen van certificaten en het voorbereiden van de commercialisatie op Europese schaal.
  • Financiering projecten van €750.000 tot maximaal €3 miljoen,  70% subsidie  van de totale projectkosten
  • Duur van het project: 18-24 maanden
De beoordeling van projectaanvragen vindt plaats op 3 punten: 
  • Nieuwheid van de innovatie voor Europa  (met benodigd risico)
  • Commercieel potentieel (de business case) en economische impact
  • De potentie van het team om doelen te bereiken

De kracht van Van Daalen & Partners

Het samenwerkingsverband met het Spaanse Inspiralia inzake het SME instrument heeft ervoor gezorgd  dat scoringspercentages van de projectaanvragen voor het SME instrument ver boven het gemiddelde liggen. Voor fase 1 werd in de afgelopen jaren een scoringspercentage van circa 70% behaald, voor fase 2 werd een scoringspercentage van rond de 30% behaald. 
 
Het validatieproces van de aanvragen voor het SME instrument wat Van Daalen & Partners heeft opgezet is uniek en draagt bij aan deze hoge scoringspercentages. Het voordeel voor u als bedrijf is dat u binnen korte tijd direct weet of u in aanmerking komt voor deze Europese subsidie. 

SME instrument Subsidie aanvragen

Wilt u weten of uw innovatie ook past binnen het SME instrument? Maak dan gebruik van de expertise die Van Daalen & Partners en Inspiralia gezamenlijk hebben. Met de subsidiecheck kunt u uw gegevens invullen. Wij nemen spoedig contact met u op om u verder te helpen.
 
Zijn er bepaalde zaken niet duidelijk of heeft u vragen dan kan u natuurlijk ook zelf direct contact met ons opnemen. U kunt ons mailen via info@vandaalen-partners.nl en/of ons bellen op 0252 226367.