EIC Accelerator

Voor innovatieve MKB'ers

Ben je een start-up of mkb en heb je de ambitie en drive om te groeien?  Ben je al langere tijd bezig met de ontwikkeling van een innovatief product, dienst of bedrijfsmodel? Een ontwikkeling met grote impact? En ga je bestaande markten in Europa of zelfs wereldwijd bestormen met jullie idee? Heb je substantiële financiering nodig, maar zijn de risico's te groot voor particuliere beleggers? Is het antwoord 5 x JA? Ontdek de EIC Accelerator.

Wil je weten of je project in aanmerking komt voor een Europese subsidie?

EIC Accelerator 2021-2027 

De EIC Accelerator is het subsidieprogramma van de European Innovation Council (EIC) voor het MKB. Het werd in 2019 gelanceerd door de Europese Commissie als een pilot in het perspectief van Horizon Europa en vervangt het SME Instrument (fase 1 en fase 2) geïntroduceerd onder Horizon 2020. Net als het SME instrument is de EIC Accelerator een financieringsinstrument voor KMO’s en start-ups die baanbrekende innovatieprojecten met een hoog groeipotentieel ontwikkelen. Dit Europese financieringsprogramma sluit mogelijk goed aan op jouw behoefte. Het is namelijk volledig gericht op versnellen. Op aanjagen. Op groei. Op succes. 

 

Wat doet de EIC Accelerator? 

De EIC Accelerator ondersteunt bedrijven (met name start-ups en mkb) bij het opschalen van innovaties met grote impact. Met het potentieel om nieuwe markten te creëren of bestaande markten op zijn kop te zetten. De EIC Accelerator biedt een unieke combinatie van financiering van € 0,5 tot 2,5 miljoen subsidie over 70% van de projectkosten. Daarbij geldt een maximum van 3 miljoen per project en tot 15 miljoen voor aanvullende investeringen en Business Acceleration Services. 

De EIC Accelerator ondersteunt – als we kijken naar de TRL’s – de latere stadia van ontwikkeling en schaalvergroting. De technologie van je innovatie moet daarom zijn getest en gevalideerd in een laboratorium of andere relevante omgeving.
 

EIC Accelerator

 

Maximale EIC Accelerator subsidie

  • 70% van de projectkosten, met een maximum van 3 miljoen euro
  • Subsidie van 0,7 miljoen euro tot maximaal 2,1 miljoen euro
  • Tot maximaal 15 miljoen euro vervolginvesteringen via de EU equity optie

 

Aanvraagprocedure EIC Accelerator

De aanvraagprocedure is gebaseerd op het principe ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’ en bestaat uit de volgende stappen:

Fase 1. Pre-aanvraag
Indienen van een korte aanvraag. Deze bestaat minimaal uit: 

  • Een compact businessplan (5 pagina’s), met een samenvatting van je voorstel en informatie, o.a. over impact van je innovatie, potentiële markten, schaalbaarheid en je team
  • Een korte presentatie van max. 10 dia's volgens een vast format
  • Een videopitch van max. 3 minuten met onderbouwing van de aanvraag door max. 3 kernteamleden 

Inspiralia heeft van 2014-2020 zeer veel ervaring opgebouwd met aanvragen SME fase 1 en 2, het opstellen van (video)presentaties voor EIC binnen het SM- instrument en de pilot Accelerator 2018-2019. Zij kunnen een succesvolle en complete aanvraag fase 1 voor je verzorgen.

Fase 2. Compleet voorstel
Is fase 1 positief beoordeeld door de EU, dan krijg je de uitnodiging voor het indienen van een compleet voorstel: een investor grade proposal. De aanvraag (fase 2) bestaat uit:

  • Een volledig businessplan met complete informatie over financiën en structuur van je bedrijf. Je moet ook een aantal mijlpalen en werkpakketen presenteren die als basis voor de EIC kunnen worden gebruikt. Dit om de financiering van je innovatie te beheren.
  • Aanvragen fase 2 worden beoordeeld door 4 onafhankelijke en deskundige EIC-evaluators. Verloopt dit succesvol, dan word je uitgenodigd voor een persoonlijk interview met een EIC-jury; de laatste fase van het selectieproces.

Inspiralia heeft in Europa al meer dan 550 succesvolle aanvragen verzorgd voor vele Europese bedrijven. Zij nemen het complete aanvraagproces, de uitvoering en afhandeling en het projectmananagement voor hun rekening. Uiteraard in nauwe samenwerking met jullie team. 


Fase3. Interview, onderhandeling en contract
Verloopt het interview succesvol, dan word je uitgenodigd om te onderhandelen en een eerste contract te ondertekenen. Dit zal bestaan uit een subsidiecomponent (eerste voorfinanciering). Tegelijkertijd zal het EIC-fonds, als je aanvraag een beleggingscomponent omvatte, het due diligence-onderzoek starten en de onderhandelingen over de beleggingscomponent voortzetten. In deze fase gaat het EIC-fonds ook op zoek naar andere investeerders voor jullie project.